Reklama
 
Blog | Jaroslav Cerman

Jak přežít v divočině

V životě jsem se ztratil už třicetšestkrát, což ze mě dělá experta. Jednou jsem se dokonce ztratil v poušti a přežil jsem jen díky absorbci vlhkosti ve vzduchu skrz mou kůži jako nějaká tropická žába. Živil jsem se tím nejjemnějším pískem. Celkově jsem byl ztracený asi pět minut.

Když jsem se zase v zimě ztratil v horách, vyrobil jsem si ze sněhu skútr a odjel na něm zpět do civilizace. Taky jsem se ztratil v Žabovřeskách a už mě nikdy nenašli. Jindy jsem se ztratil ve vlastních citech a ven mě dostali až hasiči. Toto jsou mé tipy na přežití, když se ztratíte v divočině.

#1 
Vypijte okamžitě všechnu vodu co máte. Nejspíš vás někdo brzo zachrání a je škoda být tu chvilku dehydratovaný. Pokud vám dojde voda, je důležité si pamatovat, že vždy teče z kopce dolů. Najděte tedy nějaký kopec a čekejte pod ním.
Někde jsem taky četl, že v extrémním případě lze pít vlastní moč. Proto ji u sebe vždy nosím dva litry, ať jdu kamkoli.

#2
Nejezte fialové houby. Jednou jsem nějaké našel a snědl je, protože fialová mi přijde jako dost neškodná barva. O chvíli později jsem s pařezem diskutoval o rozdílech mezi verzemi Blade Runnera. Pamatujte, že se vždy můžete najíst kůry, stačí ji dát do mikrovlnky na pět minut.

Věci co byste nikdy jíst neměli:
– fialové houby
– elektřinu
– kůru
– vosy

Reklama

#3
Důležité je taky si vybudovat přístřešek. Malý bungalow nebo rodinný domek bude stačit, když nemáte moc nábytku. Pamatujte, že při konstrukci střechy je třeba použít lano a jističe, abyste nespadli. Když padáte, padejte na plocho.
Nikdy nezapomeňte taky příslušné úřady požádat o povolení ke stavbě. Váš přístřešek by vás měl taky chránit před divou zvěří, takže dvoumetrová zeď a padací brána jsou nutností. 
Vše musí být z nehořlavého materiálu, protože zvířata jako třeba lenochodi jsou chytrá a pokusí se dostat dovnitř pomocí ohně.
Spřátelte se s velkými zvířaty, jako je třeba medvěd. Je to dobrý spojenec. Lze se s ním domluvit když k němu přímo poběžíte a budete na něj křičet.

Z čeho přístřešek nestavit:
-voda
-mravenci
-vulgarity

#4
Zažehnout oheň bez zápalek nebo zapalovače je směšně jednoduché. V divočině většina požárů vznikne úderem blesků, takže stačí jen vést ocelové lano z vysokého stromu k hromádce dříví a být trpělivý. Oheň vždy dělejte pod stromy a postavte kolem něho bariéru z listí. Aby odolal větru.
Oheň taky přiláká vlky, ale ti mají citlivý čuch a pokud celou oblast polijete benzinem, bude je to držet dál. Polijte raději i sebe.
Pokud benzin nemáte a vlci přijdou k vašemu tábořišti, stočte se do klubíčka a vydávejte zvuky jako raněný pták. To je dokonale zmate a odežene. Nikdy, ale nikdy při boji s vlkem nepoužijte hada jako zbraň. Pokud máte s sebou světlice, přilepte si jich pár tuctů na nohy a najednou je všechny zapalte. Budete levitovat ve vzduchu, což vás ochrání před čelistmi vlků.

#5
Mít vhodné oblečení a vybavení je klíčem pro přežití v jakémkoli prostředí. Pokud stanujete v opravdu chladném podnebí, třeba na Antarktidě, vezměte si šálu. Film Trosečník s Tomem Hanksem vám dá dobrou představu o tom, co si s sebou vzít když se na pár let ztratíte, i když je to vlastně úplně na vás, já nevím. Já být Tomem Hanksem, vezmu si s sebou několik stovek kartónů cigaret a tuny porna.

Někde jsem četl, že nějaký pán si pořezal nohu a když usnul, pavouk mu do otevřené rány nakladal vajíčka. Radši bych si uříznul nohu než aby mi v ní rejdila pavoučí miminka. Proto je důležité mít u sebe vždy chirurgickou pilku.
Tyhle věci je prostě nejlepší pořád předpokládat, takže jakákoli končetina, která se poškrábe, pořeže nebo do ní něco kousne musí okamžitě pryč.

#6
Najděte nějaký způsob jak upozornit své zachránce na svoji polohu.
Pokud jste v poušti, je super vylít do písku velké SOS vodou co máte u sebe. Pokud jste se ztratili v pralese, stačí obousměrná vysílačka, která se snadno dá koupit třeba v nejbližším elektru, takže to okamžitě vyhledejte.
Úplně největší blbost je mávat rukama na kolem letící letadla a vrtulníky. Mávání rukou vám vezme zbytečně moc energie, takže si radši vykopejte díru, lehněte si do ní a přikryjte se listím aby vám bylo teplo. Pak odpočívejte a čekejte na záchranu.
Do záchrany vám pak zbývá dost času, ale využijte ho rozumně a produktivně. Setřiďte svojí DVD kolekci podle abecedy. Opravte už konečně ten kohoutek, odkládáte to už týdny, protože jste líní zajet do obchodu pro nové těsnění. Udělejte si nové fotoalbum. Pracujte na sobě, snažte se a výsledky se dostaví.

Důležité je mít někoho, s kým si můžete povídat, aby vám čas rychleji uběhl. Když jsem se naposledy ztratil a cítil se sám, vytvořil jsem si společnici z bahna. Říkal jsem jí Andulka a když jsme zjistili, kolik toho máme společného, zamilovali jsme se. Bohužel, o několik vášnivých nocí později zmizela během deště. Ač jsem jí zoufale hledal po divočině mnoho týdnů, nakonec jsem ztratil naději a našel útočiště před světem v přehradě, kde jsem žil osm let se svou bolestí a rodinou rozzuřených bobrů.

#7
Pokud se během čekání na záchranu hodně nudíte a rozhodnete se jít na procházku, je fajn mít mapu. A nikdy nevíte, kde se můžete ztratit, takže je vhodné mít mapu úplně všeho. Jednoduše na mapě označte každé místo kde nejste a zjistíte, kde jste.
Kompas si jednoduše vytvoříte zmagetizováním nebo zpolarizováním jehly a její položením na klidnou hladinu vody. V 25% případech bude možná ukazovat na sever, spíš ale ne.
Je dobré mít po kapsách kameny. Můžete je pak házet do řeky a přejít po nich na druhou stranu suchou nohou. Velké kameny si dejte do batohu. Pokud si chcete vyrobit kánoe, vylijte jednoduše tekuté polymery a zahušťovadla do lisu.