Reklama
 
Blog | Jaroslav Cerman

Doktor Jára radí a pomáhá

Ahoj, jsem doktor Jára. Posaď se. Co máš za problém? Ne, nic neříkej. Vím to. Viděl jsem pár dílů Chicago Hope a Grey's Anatomy. Rozumím medicíně. Podíváme se, s jakými nemocemi si umím poradit. Teď se svlékni.

Víš, hodně lidí se bojí smrti. Protože mají závazky k lidem, co po nich zůstanou. Já se toho nebojím. Vím, že pod mojí kůží a masem čeká strašlivý kostlivec, který se po mé smrti dostane ven. A všechny závazky vyřeší. Svými kostěnými pěstmi.

1) Ženská nadváha

Reklama

Nevadí. Vidím tvou duši. A ta je krásná.

 

2) Celulitida

Tak nic, to už je horší. A hnusný. Další.

 

3) Mozková encefalitida

Nejde o nic tak strašného. Někteří lidé ji mají dlouho a žijí dobrý a spokojený život. Mohou se stát prezidenty nebo policisty a nikdo nic nepozná. Léčí se těžko, protože jde o mozek. Proto mozková encefalitida, rozumíš? Pokud máš pistoli, tak ji nabij a přilož si ji ke spánku. Stiskni spoušť. Už je ti lépe.

 

4) Epilepsie

Strašná choroba, ale zas budeš králem všech večírků. Ve chvíli kdy bude hrát hlasitá hudba a všude budou světla, snaž se cukat do rytmu hudby. Všichni si budou myslet, že se necháváš unášet líbeznými tóny. Pokud si prokousneš jazyk, nevadí. Budeš v partě za ten druh člověka, kterému mladí dnes říkají „hárdkór“.

Léčba je jednoduchá. Jdi ke kolejím a polož na ně hlavu. Čekej. Lék je za rohem. Je to vlak.

 

5) Krátkozrakost

Někteří lidé si nevidí ani na špičku nosu. Ty jsi jedním z nich. Můžeš být v klidu, na světě zas není tolik věcí k vidění. Já byl na spousta místech a viděl spoustu věcí. Jediná věc, kterou stojí za to v životě vidět je sluníčko a noční obloha. Vygoogli si je a chvíli se na ně dívej. Pak jdi k tátovi do garáže. Má ve skříni pušku? Výborně. Nabij ji a přilož si ji k ústům. Jsi jen krůček od vyléčení. Už víš co máš dělat.

Pokud se bojíš, pomysli na to, jaká bude sranda, až bude muset táta garáž znova vymalovat.

 

6) Borelióza

Tak počkat, počkat, frajere. Trošku zabrzdíme tenhle autobus plnej srandy a legrace, kterýmu říkáš život a maličkou zacouváme. Když se koukneš z pravého okénka, uvidíš boreliózu. Už se blíží. Ne. Promiň, už nemůžeme jet dál. Klíčky od autobusu jsem si vzal a dveře ti zamkl. Pod sedadlem je nůž. Je to jediná cesta ven. Malá nápověda, ale jen pro tebe. Když si dáš bradu na hruď a teprve pak použiješ nůž, vykrvácíš rychleji.

 

7) Deprese

Depresí trpí jen slaboši. Bruce Wayne byl v depresi, když mu zabili rodiče. Ale pracoval na sobě, posiloval, vzdělával se a koukej, kam to dotáhl. Udělej to samé. Snaž se. Jdi dál. Boxuj do pytlů. Uč se. Pak si oblékni masku a jdi trestat ty, kteří páchají zlo. Jsi hrdina, kterého si zasloužíme, ale kterého zrovna nepotřebujeme. Jsi tichý ochránce, bdělý strážce. Jsi zdravý rytíř.

 

8) Chřipka

Chřipkou trpí staří lidé. Pokud máš chřipku, je velice pravděpodobné, že tvůj život se blíží ke konci. Na co čekat. Sundej si kalhoty a spodní prádlo a nasední do auta. Vytoč to do velkých rychlostí a naper to do statného stromu. Za nemoci může příroda a takhle se ji můžeš pomstít. Skonči tuhle trapnou šarádu, které říkáme život, se stylem. Opona se zatahuje. Představení končí. A já ti tleskám.

 

9) Peyronieho choroba

Tuto chorobu objevil François Gigot de la Peyronie. Zatímco za objevy se většinou vědcům děkuje, pan Peyronie je vyjímka. Nikdo se vás o to neprosil, pane doktore. Není některé věci lepší nechat pohřbené, pane doktore? Kam daleko nás zahnala vaše touha po vědomostech? Nehrál jste si na Boha? Komu váš objev doopravdy pomohl? Je chleba levnější?

Ne, pane doktore.